Margarethe Krabbe 1948 – 2017

Publicerad
2017-08-07 13:57:11
Skribent
Marianne Bergström

Margrethe Krabbe har avlidit vid 69 års ålder i Göteborg efter långvarig sjukdom. Hon sörjs av sina barn Kristin, Niels, Jon och Jens med familjer och livskamraten Einar.

Margrethe föddes i Köpenhamn 1948. Hon tog studenten i Trollhättan, läste medicin i Göteborg och bestämde sig att bli barn- och ungdomsläkare. Efter specialistutbildningen på Mölndals barnklinik valde hon den polikliniska barnsjukvården i Göteborg, som hon blev trogen hela sitt arbetsliv. Hon utvecklades till en mycket god kliniker med enastående förmåga att få barn, ungdomar och deras föräldrar att känna sig sedda, uppskattade och beredda att genomföra behandlingar och förändringar. För medarbetarna var hon en inspirationskälla och spred arbetsglädje. Hon personifierar själva läkekonsten för oss andra.

I arbetet på barnmottagningen ingick ungdomsmottagningar, barnavårdscentraler och skolhälsovård som en naturlig arbetsuppgift. Tidigt insåg Margrethe vikten av att vården hade ett åldersanpassat bemötande av ungdomar och unga vuxna. Hon deltog ivrigt i de första svenska utbildningarna i ungdomsmedicin på västkusten och blev starkt engagerad. Hon var med och bildade Svensk förening för Ungdomsmedicin (SFFU) 1987 och deltog i forskningsprojektet Q90. Efter EUTEACH:s internationella utbildning i Lausanne arbetade hon alltmer med utbildning inom ungdomsmedicin.

Hon undervisade på utbildningar för blivande specialister och visade en unik förmåga att framställa ungdomars sårbarhet och föräldrarnas hjälpbehov, något som lämnade starka spår hos kursdeltagarna. Hon genomförde ett stort antal utbildningsdagar för primärvårdens medarbetare, inom skolhälsovård och på ungdomsmottagningar, återkommande utbildningar på läkarprogrammet och för ST-läkare i Göteborg.

Margrethe förstod betydelsen av att bilda nätverk för att få ett bredare anslag i Sverige. Hon arbetade kraftfullt för samsyn mellan olika aktörer kring utsatta barn och familjer, men omorganisationer och privatiseringar gjorde inte insatsen beständig.
Margrethe var visionären och stod för själva andan i det ungdomsmedicinska arbetet inom SFFU. Hennes förmåga att skapa det goda samtalet omfattade även oss medarbetare. Vi som haft förmånen att arbeta med Margrethe känner stor tacksamhet och värme över att ha fått lära känna henne. Vi kommer att sakna en mycket god vän.

Karin Ahlberg,
Kristina Berg-Kelly,
Mariann Grufman,
Tommy Melin,
Charlotte Nylander
Samtliga barn- och ungdomsläkare i Svensk förening för Ungdomsmedicin
(Dessa minnesord även publicerade i DN den 31 Juli)

forum Kommentarer

Kommentera