Temadag om buksmärtor hos ungdomar

2018-05-30 18:25:34
2018-10-14 17:12:57
Skribent
lottanylander

Svensk förening för ungdomsmedicin

bjuder dig som möter unga i vården

till en temadag om

Buksmärtor hos ungdomar

— Symptom, diagnoser, behandling och bemötande —

Vi kommer täcka in olika aspekter; smärtfysiologi, diagnostik och behandling av funktionella buksmärtor, iKBT, nyheter från det nya vårdprogrammet om endometrios. Tonåringar med buksmärta – Vad ska jag tänka på och vad fungerar? Föreläsarna är erfarna kliniker och forskare med särskilt fokus på smärta och tonåringar. Paneldiskussionen hålls i samarbete med Stolta magar.

Datum:     Måndag 28 jauari 2019

Tid:            9.00-16.00

Plats:         Villagatan 5 (Läkarförbundet), Stockholm

Pris:           1500 kr plus moms inklusive lunch och fika

Rabatterat pris 600 kr (pensionär/student)

Anmälan:   Klicka här eller maila till ungdomsmedicin@gmail.com

För vem? Temadagen riktar sig till dig som i din kliniska vardag möter unga med buksmärtor, och som önskar få mer kunskap och verktyg.

Föreningens årsmöte börjar kl 16.15 i samma lokaler.

Svensk förening för ungdomsmedicins temadag ”Buksmärtor hos ungdomar” 2019

9.00                 Fika

9.30                 Introduktion

Charlotte Nylander, ordförande SFFU

9.35               Varför gör det så ont? Smärtfysiologi och -upplevelse i ungdomsåren

Sofia Paulsson, allmänläkare och smärtläkare. Ungdomsenheten, Sachsska Barn- och ungdomssjukhuset.

Paus

10.50               Funktionella buksmärtor hos ungdomar

Agneta Uusijärvi, barn- och ungdomsläkare, MD, PhD, bitr överläkare, sektionen för barngastroenterologi, hepatologi och nutrition, ALB Huddinge.

Lunch

13.00               Psykologisk behandling: internet-KBT för ungdomar med funktionell buksmärta

Marianne Bonnert, psykolog, PhD, Post Doc.

Kompetenscentrum för psykoterapi, Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet.

14.00               Paus

14.15               Dysmenorré hos tonåringar. Uppdaterade nationella riktlinjer för  endometrios.

Pia Jakosson Kruse, gynekolog. Ungdomsenheten, Sachsska Barn- och ungdomssjukhuset.

Fika

15.15 – 16.00  Expertpanel: Frågor, diskussion och samtal. Mötet med ungdomen med buksmärta i vården – hur gör jag?

16.15                 Välkommen till Svensk förening för ungdomsmedicins årsmöte! Vi kommer berätta om allt nytt och spännande som hänt under året när det gäller ungdomsmedicin och föreningen!